Reklam är en typ av marknadsföring. Marknadsföring i sig är ett väldigt stort begrepp som täcker väldigt mycket. I det här inlägget ska vi fokusera på reklam av olika slag. Det finns många sätt att göra reklam för sitt företag. Vissa sätt är bra, andra dåliga och somliga nytänkande.  Vi gillar nytänkande. Filmbranschen är väldigt bra på det här med nytänkande typ av marknadsföring. Jag tänker på den där filmen Blair Witch Project som släpptes 1999. Inför filmen så släppte filmbolagen rykten om att filmen var äkta, alltså att det var ett upphittat videoband som visades. När det slagits hål på dessa rykten så ändrades det istället till att det var en sådan film som hittats som sedan gjorts om och nu släpptes. Massor med andra rykten som florerade var också att det var historiens läskigaste film och att folk spytt på biograferna för att den var så läskig. Allt sådant var naturligtvis ren och skär marknadsföring, alltså reklam. Tittar man på filmens websida så jobbar de med att hålla myten vid liv. Även om det så klart är tramsigt så vänder sig filmen till skolungdomar som nyligen fyllt 15 och att dessa ibland kan vara lite lättlurade och lättpåverkade är väl knappast någon nyhet.

Filmen var helt okej för att vara en skräckis och sågs av miljoner tittare och 2008 hade filmen omsatt 250 miljoner dollar, vilket motsvarar 10 000 gånger budgeten för att göra filmen. Räknar man intäkter kontra utgifter så blir det med andra ord en av de mest lönsamma filmproduktioner någonsin. Det framgår också på wikipedia att tidningsartiklar släppts innan filmen som handlade om att tre ungdomar försvunnit i den mytomspunna skogen och att videoinspelningar tillhörande dessa ungdomar hade hittats. Filmen benämns också som funnen film ”found footage” där man alltså låtsas att filmen är autentisk.

Allt detta är en stor reklamkampanj. Den var inte den första av sitt slag men den mest framgångsrika. Den här typen av reklam tycker vi är väldigt häftig och ser gärna mer av det slaget. Det är också något i den här stilen som vi hade gjort för att väcka uppmärksamhet.

Comments are closed.

Post Navigation